GRANA PADANO DOP - GRANA PADANO AOP
Grana Padano je polotvrdý sýr s chráněným označením původu (AOP).
Byl vytvořen před téměř 1000 lety cisterciáckými mnichy z opatství Chiaravalle, kteří používali zralý sýr k uchování přebytku mléka.
Grana Padano je vyroben z částečně odtučněného kravského mléka z oblasti Grana.
Oblast Padano se nachází v údolí Padana (severní Itálie).
Mléčné krávy a zelené krmivo používané k jejich krmení musí pocházet z výrobní oblasti Grana Padano.
Odtukování mléka probíhá přirozeně, když se nechá smetana stoupat gravitací, zatímco syrové mléko odpočívá.
Pouze sýrové kola, která splňují předpisy Konsorcia, jak je uvedeno v pravidlech specifikace a která zrála alespoň 9 měsíců, budou označena ohněm značkou Grana Padano.
Výroba Grana Padano představuje přibližně 22 % italské mléčné produkce a přibližně 40 % produkce v jeho oblastech.